Megkezdődött a pécsváradi vár felújítása

Zarándokszállás, a bencés életmódot bemutató interaktív tér, látványkonyha, íjászpálya és kovácsműhely – számos egyéb dolog mellett ezeknek is helyet ad majd a megújuló pécsváradi vár. A régóta várt fejlesztés – közel 300 millió forintos támogatás révén – a közelmúltban indulhatott el, és jövő nyáron ér véget.

A pécsváradi vár története több mint ezer évre nyúlik vissza. Eredetileg a fejedelmi család udvarháza volt, melyet 998-ban, a trónra lépése előtt Szent István adományozott az egyháznak. Megalapított az ország második bencés apátságát. Első apátja a koronát Rómából elhozó Asztrik lett. A monostort már az alapítása után megerősítették. A török kiűzése után a szerzetesek nem tértek vissza, de Mária Terézia rendelete alapján Közalapítványi Uradalom lesz az egykori apátsági birtok, központját a várban rendezik be. Jelenleg múzeum, étterem és szállodaként üzemel az ősi falak között. Legkülönlegesebb értéke a várkápolna és az annak apszisában található freskótöredék, amely az Árpád-kori magyar művészet egyik legkorábbi emléke.

- A vár viszonylag magas üzemeltetési költségei, valamint az évek során romló állaga miatt Pécsvárad Város Önkormányzatának hatalmas segítséget jelentett ez a sikeres pályázat – jelentette ki a sajtótájékoztatón a település polgármestere. Dr. Bíró Ferenc elmondta: a projekt keretében eredeti állapotába állítják vissza az országos jelentőségű műemléki védettség alatt álló épületet, s azt ráadásul új, a 21. századi követelményeknek megfelelő funkciókkal és szolgáltatási elemekkel töltik fel.

A beruházás a szállodarész felújításával vette kezdetét, és jelentős építési, helyreállítási, felújítási munkálatok következnek a palotaszárnyban is. A megszépült várba pedig számos turisztikai attrakciót terveznek, melyekkel elsősorban a bencés rend, a vár első lakóinak életét szeretnék feleleveníteni: lesz itt bencés gyógyteázó és gyógyfőzet-készítő interaktív helyiség, illat- és sókamra, bencés gyógytevékenységet bemutató hely, látványkonyha korabeli főző- és sütőeszközökkel, kovácsműhely látványkovácsolással, pihenő- és fényképezőhely „Vak Béla trónjával”, várudvari látványelem-sor, sőt, a múzeumban a Szent Korona másolatát is kiállítják. Mindezen túl külön említést érdemel a zarándokszállás, amit a várszálló felső emeletén alakítanak ki. Pécsvárad ugyanis a Magyar Zarándokút egyik állomása, s a vár mint hivatalos pecsételőhely amúgy is népszerű a vándorlók körében.

Dr. Bíró Ferenc polgármester hozzátette: fontosnak tartja azt is, hogy a fejlesztéssel nyolc új munkahelyet teremtenek. Pécsváradon abban bíznak, hogy a regionális turisztikai kínálat fejlesztésével a vállalkozói kedvet is ösztönzik, és a vendégéjszakák számának növelése az idegenforgalom tartós továbberősödését eredményezi majd.

 

(Sajtóközlemény alapján)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>